Продължават дебатите за минималната работна заплата.Синдикатите настояват минималната работна заплата да

...
Продължават дебатите за минималната работна заплата.Синдикатите настояват минималната работна заплата да
Коментари Харесай

Бивш социален министър: 300 000 души у нас получават минимална заплата

Продължават дебатите за минималната работна заплата.

Синдикатите упорстват минималната работна заплата да бъде увеличена на 760 лева В Бюджет 2022 е заложено нарастване от 650 на 710 лева. 
 
" Инфлацията бърза да изяде всички спомагателни суми, които човек получава. За 10 години тя е повишена 10 пъти, само че надали продуктивността на труда у нас се е нараснала също 10 пъти. Дебатът за минималната работна заплата е доста огромен и сензитивен. Той е дълголетен - от една страна сред страната и обществените сътрудници, от друга - сред синдикати и работодатели. Синдикатите натъртват на обществените функционалности, работодателите - на икономическите. Добре е да бъде избрана най-малка цена на труда ", съобщи някогашният обществен министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR. 
 
Тя посочи, че у нас към 300 000 чиновници са на минимална работна заплата. 
 
За правила при установяване на заплатите се разгласи и финансистът Юлиан Войнов.
 
" В България няма методология, която да дефинира метода, по който се пресмята минималната работна заплата. Свикнали сме при започване на годината нарастването да е до 10%. Целият обществен пакет, който Министерският съвет предлага, е синхронизиран с всички останали ограничения. Не би следвало да се прави толкоз огромен скок от 15-20%. Това ще докара до затормозяване на бизнеса и до нарастване на цените ", разяснява Войнов.
 
" Вдигането по административен метод на заплащането се отразява на бизнеса. При повишение на тока и материалите, в допълнение увеличение на разноските за труд ще затормози бизнеса. Може да забележим и редуциране на личен състав в избрани сфери ", предизвести финансистът. 
 
България продължава да държи челната позиция в Европейски Съюз за най-ниска минимална работна заплата, стана ясно от думите на някогашния обществен министър. 
 
" Подготвя се европейска инструкция, съгласно която минималната работна заплата да бъде 50% от междинната, или за България тя би трябвало да бъде 762 лева.  Възнагражденията могат да бъдат разграничени по райони и по стопански активност. Браншовите организации най-добре знаят каква е цената на труда и спецификата ", акцентира Христова.
 
Финансистът посочи и казусът с демографската рецесия, който се отразява на работната ръка. 
 
" В избрани райони няма задоволително служащи. Българската стопанска система страда от все по-голям недостиг на работна ръка. Много райони изостават в своето развиване. Но надали бизнесът ще тръгне да се измества към такива места, крепко се стигне до делене на минималната работна заплата по райони ", допусна Юлиан Войнов. 
 
" Това е огромна неправда в пенсионната ни система. Ощетени са високодоходни групи, които са изпълнявали високорисков и висококвалифициран труд ", означи Христина Христова, пише 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР